Historiikki

Lyhyesti - historian havinaa, miksi junnujalis ja -futsal yhdistettiin Kangasalla v. 2006

Tässä historiikissa on lyhyesti kerrottu perustelut juniori- ja harrastejalis- ja futsaltoiminnan yhdistämiselle Kangasalla vuonna 2006:

"Uuden seuran suojissa on tarkoitus kehittää kangasalalaista jalkapalloa ja tarjota mahdollisuus hyvään harrastukseen mukavassa ilmapiirissä.

Jo monen vuoden ajan sekä Kangasalan Kisan että Kangasalan Voiton juniorijalkapallon parissa toimineet ovat nähneet rinnakkaisen toiminnan aiheuttamat haitat esimerkiksi päällekkäisenä hallintona ja resurssien jakautumisena. Merkittävimpänä päällekkäisyyden aiheuttamana ongelmana on saada järjestetyksi jalkapalloa pelaaville lapsille heille kunakin ikäkautenaan sopivat harjoitus- ja peliryhmät. Toiminnan hajautuneisuus kahteen seuraan aiheuttaa turhaan harrastuksen lopettamista, siirtymistä Tampereen seuroihin, epätasapainoisen valmennus- ja kilpailutoiminnan, sekä ongelmia kenttävuorojen ja turnausten koordinoinnissa.

Kaikki Kangasalan noin 15 juniorijalkapallojoukkuetta, sekä lisäksi Kisan naisten joukkue, ovat päättäneet jatkaa toimintaa syksystä 2006 lukien FC Kangasalan nimissä. Tervetuloa mukaan toimintaan, jossa kantavana periaatteena on turvallinen ja kehittävä harrastustoiminta pelaajien omilla ehdoilla pelaajien parhaaksi!"

Ja jatkoa seurasi, mm.:

Seuralle suunniteltiin hyvässä yhteistyössä ulkoinen ilme joka perustuu Kangasalan vaakunan väreihin. Tosin hopea on vaihtunut valkoiseksi peliasuissa varustetoimitus- ja painatussyistä. Mutta viirissä värit ovat vaakunapohjaiset, samoin viirissä ja muualla oleva seuran logo korostaa Kangasalan kunnan vaakunaa, onhan logossamme komea lintueläin, katsopa tarkemmin! Lopullisen logovaihtoehdon suunnitteli 1991-poikien rahastonhoitaja Sari Perälä.

2010 syksyllä toimintaan tuli uusi ulottuvuus kun LP Kangasala, uimaseura Kangasalan Kuohu ja FC Kangasala perustivat yhteisen toimiston osoitteeseen Varstakuja 1, 36200 Kangasala. Yhteistyössä ovat olleet mukana myös Kangasalan Melojat ja Kangasala SK. FC Kangasalalla, UKK:lla ja LP:llä oli yhteinen seuratyöntekijä Mira Nieminen 2011-2013 (LP Kangasalan nimissä).

FC Kangasala pääsi seuratuen piiriin 2013 kolmivuotisella tuella ja 1.10.2013 aloitti osa-aikaisena ja 1.1.2014 lukien päätoimisena omana seuratyöntekijänä nuorisopäällikkö Harri Kaivola. Samalla aloitettiin SPL Tampereen pilottina seurakehitysohjelman laatiminen seurakehittäjä Pertti Puronahon johdolla. Seurakehitysohjelma 2014-2017 valmistui 13.11.2014 ja käsittää kolme kehitystiimiä (vetäjät suluissa): Resurssitiimi (Ville Marjusaari), Joukkue (kilpa-) toiminta (Harri Kaivola) ja Harrastetoiminta (Ilari Grönholm).

FC Kangasalan toiminta on ollut hurjassa kasvussa: V. 2014 olimme Tampereen piirin 5. suurin jalkapalloseura 574 lisenssipelaajalla (talvella 2015 jo lähes 600 lisenssipelaajaa!) ja 25 sarjajoukkueella (kasvua 30 %). Futsalissa oli 22 sarjajoukkuetta. Kesäksi 2015 ja 2016 tuli jo reilusti yli 30 jalkapallon sarjajoukkuetta ja futsalissa oli 2015-2016 jo 26 sarjajoukkuetta - lisenssipelaajia oli v. 2015 lopulla noin 650!

Palloliitto palkitsi FC Kangasalan 30.10.2014 Grassroots-seurana (vuoden harraste- ja kasvattajaseura)!

Järjestelmällisen seurakehitysohjelman puitteissa ja Grassroots-palkinnon innoittamana on upeaa jatkaa Kangasalan juniori- ja harrastejalkapallon ja -futsalin kehittämistä v. 2015 ja tulevina vuosina. Kangasala on noussut 2015-2016 yhdeksi Tampereen piirin suurseuroista - meillä on jo noin 650 lisenssipelaajaa, päätoiminen seuratyöntekijä, yli 30 jalkapallon sarjajoukkuetta ja lähes 30 futsalin sarjajoukkuetta!

FC Kangasala on myös aloittanut Palloliiton laatuseuratoiminnan 2016, tavoitteena saavuttaa taso 3 v. 2016 aikana (asteikko 1-5, Suomessa 3 seuraa saavuttanut tason 4). FC Kangasala täyttää Sinettiseurakriteerit - toistaiseksi muista seurakehityshankkeista johtuen Sinettiseurastatusta ei ole tarkoituksella haettu.

TERVETULOA MUKAAN - ota joukkueeseesi/ryhmääsi yhteyttä ja klikkaa "Ilmoittaudu Mukaan". Tai ota yhteys nuorisopäällikköön (toimisto@fckangasala.fi).

Tehdään myös aktiivista työtä olosuhteiden kehittämiseksi. Kangasala tarvitsee täysimittaisen jalkapallonurmen (tekonurmen) sekä tekonurmipohjaisia lähiliikuntapaikkoja. Isoja liikuntahalleja tarvittaisiin useita lisää.

Yllä oleva teksti on kirjoitettu v. 2016. Sen jälkeenkin FC Kangasalan toiminta jalkapallon ja futsalin parissa on jatkunut laajana ja laadukkaana - tervetuloa mukaan!

 

Historian havinaa hieman pidemmästi...vuosilta 2006-2010...

Toiminnan jakautuminen kahteen seuraan oli ollut ongelmallista

Jo monen vuoden ajan sekä Kangasalan Kisan että Kangasalan Voiton juniorijalkapallon parissa toimineet olivat nähneet rinnakkaisen toiminnan aiheuttamat haitat esimerkiksi päällekkäisenä hallintona ja resurssien jakautumisena. Merkittävimpänä päällekkäisyyden aiheuttamana ongelmana oli saada järjestetyksi jalkapalloa pelaaville lapsille heille kunakin ikäkautenaan sopivat harjoitus- ja peliryhmät. Toiminnan hajautuneisuus kahteen seuraan aiheutti turhaan harrastuksen lopettamista, siirtymistä Tampereen seuroihin, epätasapainoisen valmennus- ja kilpailutoiminnan, sekä ongelmia kenttävuorojen ja turnausten koordinoinnissa.

FC Kangasalaan yhdistymisessä selvät hyödyt

Juniorijaostot ja joukkueiden edustajat kokoontuivat syksyn 2005 ja kevään 2006 välillä keskustelemaan yhdistymisestä neljä kertaa. Yksimielisesti todettiin, että yhdistymisen hyödyt ovat selvästi suuremmat kuin haitat. Toiminnan yhdistäminen vuoden 2006 syksystä sovittiin. Todettiin, että juniorijalkapallon keskittäminen joko pelkästään Kisaan tai KaVoon ei onnistu vaan koko junioritoiminan yhdistäminen on mahdollista vain keskittämällä koko toiminta uuteen seuraan.

Kaikki Kangasalan noin 15 juniorijalkapallojoukkuetta, sekä lisäksi Kisan naisten joukkue,  päättivät virallisesti keväällä 2006 jatkaa toimintaa syksystä 2006 lukien FC Kangasalan nimissä. Kesän 2006 jalkapallokausi potkittiin kuitenkin normaalisti joko Kisan tai KaVon asussa. FC Kangasala ry oli perustettu v. 2003 ja se toimi yhden kauden Kangasalan lukion poikien ympärille muodostuneesta miesten 6.divarijoukkueesta. Koska seura oli jo valmiiksi yhdistysrekisterissä ja sillä oli sopiva nimi, se päätettiin ottaa uuden junioritoiminnan seuraksi.

Juniorijalkapalloilijat etenivät asiassa avoimesti kertoen aikeistaan yhdistymisen suhteen sekä Kangasalan Kisan että Kangasalan Voiton hallintoelimille jo loppuvuonna 2005. Asiasta tiedotettiin Kangasalan Sanomissa toukokuussa 2006. Tavoitteena oli, että juniorijalkapallo keskittyy yhteen seuraan eikä jakaannu entistä pahemmin kolmeen seuraan.

Valmistelutoimia jatkettiin kesän 2006 aikana

FC Kangasalalle valittiin keväällä 2006 väliaikainen hallitus, jonka kaikki jäsenet ovat aktiivisia juniorijalkapallon puuhaihmisiä Kangasalla. Hallituksen puheenjohtaja Ilari Grönholm, jonka omia lapsia pelasi sekä Kisassa että Kavossa, kertoi Kangasalan Sanomissa olevansa iloinen siitä että yhdistymisasia on saanut erittäin myönteisen vastaanoton: “Jalkapallo on Kangasalan suurin urheilumuoto ja FC Kangasalan riveissä arvioidaan olevan jatkossa ainakin 300-400 aktiivipelaajaa. Koko yhdistymisasiassa ratkaisevana perusteena pidetään vain vaikutuksia lasten jalkapallotoimintaan ja sen kehittämistä.

FC Kangasala ei lähde kosiskelemaan Kangasalla toimivia miesjoukkueita tai tamperelaisseurojen Kangasalla toimivia kaupunginosajoukkueita riveihinsä, mutta on valmis ottamaan kaikki halukkaat yhteisen harrastuksen pariin. Kesän aikana luomme edellytykset sujuvalle toiminnan käynnistämiselle heti alkusyksystä. Toivomme hyvän yhteistyön jatkuvan KaVon miesjoukkueiden ja kunnan kanssa, jotta saamme yhdessä parannettua jalkapallon ja futsalin harrastusolosuhteita. Erityisesti sali- ja kenttätilanne on tiukka, mutta luotamme, että saamme urheilupaikkoja lisää jo vuonna 2007. Yhdessä voimme ideoida ja kehittää aivan uusia harrastemuotoja, esimerkiksi erilaisia pallokerhoja ja taitoklinikoita sekä erityisvalmennusryhmiä. Erityisenä valmistelun haasteena on informoida paikallista elinkeinoelämää – onhan jalkapallon harrastajajoukko perheenjäsenineen valtava yhteistyöpotentiaali.

Jalkapallon imago Kangasalan suurimpana urheilumuotona ei ole toiminnan hajanaisuudesta johtuen ollut riittävän korkea, mutta uskon lujasti, että asia paranee tulevaisuudessa. Jalkapallo on liikkuvien tyttöjen ja poikien yksi monipuolisimmista ja iloisimmista harrastuksista – se antaa erinomaisia eväitä elämään.”

Alla joitakin yhdistämispalavereissa mainittuja yhdistämisen Etuja:

-    “Puhdas juniorijalkapalloimago”: Helppoa markkinoida sponsoreille, toimia kuntaan päin, vanhempiin päin ja seuran ei tarvitsisi liittyä kuin Palloliittoon (ei rasitetta SVUL vs. TUL).

-    Resurssit kohdennettavissa täysimääräisesti vain juniorijalkapallolle.

-    Lisää mielenkiintoa lajia kohtaan ja ehkä myös uusia sponsoreita, pelaajia.

-    Suurissa ikäryhmissä mahdollisuus kahteen, jopa kolmeen erilaiseen joukkueeseen pelaajien kunkin kauden tilanteen mukaan: Piiritaso-, kaupunginosataso-, muu harrastustaso. Mahdollisuus järjestää erikoisharjoituksia, taitoklinikoita, pallokerhoja jne.

-    Mahdollisuus optimoida kenttä-, treeni-, peli- ja turnausaikataulut ja järjestelyt. Resurssien yhdistämisellä ehkä jopa mahdollisuus osa-aikaiseen/päätoimiseen vetäjään.

 FC Kangasalan toiminta on yhdistymisen jälkeen sujunut mukavissa merkeissä, sekä jalkapallon että futsalin puolella on joukkueita riittänyt vuosittain yhteensä noin 20. Lasten, naisten ja miesten harrastejalis ovat olleet "hittejä", yli 100 harrastajaa virallisen joukkuetoiminnan lisäksi vuosittain rennommissa merkeissä. Seura tekee yhteistyötä monen seuran kanssa ja vuodesta 2010 FC Kangasalla on ollut tiivistä yhteistyötä erityisesti LP Kangasalan ja Kuohun kanssa (yhteiset toimistotilat, yhteinen henkilöresurssi jne.).

Tulevaisuuden haasteita ovat liikuntapaikkaolojen kehittäminen (kunnon liikuntahallitilat, tekonurmi), sekä saada entistä enemmän reippaita aikuisvetäjiä uusien joukkueiden toimihenkilötehtäviin (valmentajiksi, joukkueenjohtajiksi, huoltajiksi jne.). Tule rohkeasti mukaan mukavan ja palkitsevan harrastuksen pariin!

Yllä oleva teksti on kirjoitettu v. 2016. Sen jälkeenkin FC Kangasalan toiminta jalkapallon ja futsalin parissa on jatkunut laajana ja laadukkaana - tervetuloa mukaan!